Minna Nyberg

Minna Nyberg Sopranen Minna Nyberg är en mångsidig sångerska som specialiserat sig på barockmusik. Hennes mjuka stämma tillsammans med en riklig användning av röstfärger samt starka och gripande tolkningar av texter gör henne till en intressant och uppskattad konstnär. Nyberg har varit sopransolist bl.a. i Bachs, Buxtehudes, Couperins, Gilles, Händels, Vivaldis och Zipolis passioner, oratorier, mässor och kantater. Nyberg har turnerat i Europa (bl.a. Concertgebouw i Amsterdam) och Japan bl.a. med barockorkestern La Petite Bande med Sigiswald Kuijken som dirigent och Collegium Vocale Gent med Philippe Herreweghe som dirigent. Barocksång har Nyberg studerat under ledning av framstående barocksångerskan Susanne Rydén.

Betydande för Nybergs arbete som sångerska har varit hennes nära relation till dikt. År 2005 började hon studera recitation under ledning av Eilakaija Sippo och samma år vann hon första pris i den nationella recitationstävlingen Eino Leinon jalanjäljillä. Sedan dess har Nyberg regelbundet medverkat i sceniska produktioner.

Nybergs kärlek för barockmusik och recitation samt medverkan i dramatiserade konserter väckte hennes intresse för barockens gestik. Sedan år 2013 studerar hon barockens gestik under ledning av specialisten Sigrid T’Hooft i Belgien. Sedan dess har Nyberg framgångsrikt framfört flera konserter regisserade utgående från konstarten, bl.a. Love, Madness and Despair, Le Caffé och Hulluna sinuun (Galen i dig). Fonder som understött Nybergs arbete i konstformen är Svenska Kulturfonden, Suomen kulttuurirahasto, Konstsamfundet, Taike, Nygréns Stiftelse och Oskar Öflunds Stiftelse. Minna Nyberg är den enda i Finland som på en professionell nivå framför konstarten barockens gestik.

Parallellt med arbetet som freelance sångerska arbetar Nyberg även med sångundervisning. Hon undervisar regelbundet privatelever och är en uppskattad tonbildare av körer. Under åren 2015 och 2016 har Nyberg vikarierat på Esbo Arbis i solosång och regisserat i en operagrupp. Sedan hösten 2016 fungerar hon som Akademiska Damkören Lyrans tonbildare.

År 2008 utexaminerades Nyberg som sångpedagog från Yrkeshögskolan Metropolia. Hon har studerat klassisk sång under ledning av Tanja Kauppinen-Savijoki, Ulla Ståhl-Grapes och Matti Pelo. Nyberg har även avlagt magisterexamen i musikvetenskap vid Åbo Akademi 2005.

Foton

Bilderna får användas för marknadsföring och för pressmaterial. Genom att klicka på bilden öppnas en större version.

Foton i övre raderna Minna Annola

Minna Nyberg Minna Nyberg Minna Nyberg Minna Nyberg

Foton i nedersta raden Sami Perttilä

Minna Nyberg Minna Nyberg

Minna Nyberg